10 tot en met 17 oktober 2021

Regenboogweek 2021

Regenboogweek 2021

Ter introductie van Stichting Regenboog Steenwijkerland organiseerden wij van 10 tot en met 17 oktober 2021 de allereerste Regenboogweek Steenwijkerland. Belangrijke doelstellingen van de week waren het vergroten van zichtbaarheid van de LHBTIQ+ inwoners, het bieden van mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te komen en het agenderen van verbeteringen voor de LHBTIQ+ inwoners bij politiek en gemeente als het gaat om sociale acceptatie en emancipatie.

Wij richtten ons daarbij in de organisatie van de activiteiten op verschillende doelgroepen binnen de community. Daarnaast wilden we bij alle inwoners van Steenwijkerland de zichtbaarheid van de community vergroten en aandacht vragen voor specifieke thema’s.

Van zondag 10 oktober 2021 tot en met zondag 17 oktober 2021 vond de allereerste Regenboogweek plaats in de gemeente Steenwijkerland. Bij alle activiteiten golden de landelijke coronamaatregelen van het RIVM.

 Hieronder lees je wat wij tijdens de allereerste Regenboogweek Steenwijkerland organiseerden.

Programma

Zondag 10 oktober 2021

Regenboogviering in de Doopsgezinde kerk door predikant Jolanda Molenaar

Locatie: Onnastraat 10, 8331 HM Steenwijk
Tijdstip: 15:00 uur (inloop 14:30 uur)

Gericht op de community en kerkgemeenschap. Het thema van deze speciale viering is geïnspireerd op de roemruchte geschiedenis van de plaatsen in Steenwijkerland die ooit waren gelegen aan de Zuiderzee. ‘Luctor et Emergo’, ik worstel en kom boven. In de bijbel staan volop verhalen over worsteling, en ook verhalen die zich prima laten verbinden met het thema ‘coming-out’. Zoals, in deze viering, het verhaal van Jacob die worstelt met een vreemdeling. Hij wint dat gevecht en met een nieuwe naam, nieuwe identiteit, maar gemankeerd steekt hij de rivier over.

Predikant Jolanda Molenaar is, samen met een groep vrijwilligers, verantwoordelijk voor de opzet en inhoud van deze viering. Zij heeft veel ervaring en preekt ook tijdens de Roze Vieringen in Amsterdam, georganiseerd door ChristenQueer, de beweging voor Christelijke LHBTIQ’s.

 

Maandag 11 oktober 2021

Coming-out dag

Regenboogvlag hijsen bij de Grote of Sint-Clemenskerk (Steenwijker Toren)

Locatie: Vendelweg 1, 8331 XE Steenwijk
Tijdstip: 09:30 uur (verzamelen bij ingang gemeentehuis, dan korte wandeling)

Wethouder Trijn Jongman heet iedereen ’s ochtends welkom en licht toe waarom de gemeente het belangrijk vindt Regenbooggemeente te zijn. Daarna zal burgemeester Bats samen met een aantal jongeren de Regenboogvlag onthullen.

 

Première film Anne+ in samenwerking met bioscoop Luxor Steenwijk

Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Luxor Steenwijk: Anne+ (luxor.nl)
Locatie: Burgemeester Goeman Borgesiusstraat 32A, 8331 KA Steenwijk
Tijdstip: 21:00 uur

Tegelijk met de landelijke première in EYE Amsterdam bij het vernieuwde Luxor Cinema’s ANNE+ de film.

Net voordat Anne gaat emigreren naar haar grote liefde Sara in Montréal, keurt haar uitgever het manuscript dat ze heeft ingediend voor haar eerste boek af. Wat heeft Anne nou eigenlijk te vertellen? Dan ontmoet ze de non-binaire Lou die anders in het leven staat. Langzaam vindt Anne al struikelend richting en helderheid in haar leven. Ze herschrijft haar boek en realiseert zich dat ze keuzes moet maken.

Na de film Anne+ is er ruimte om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan onder het genot van music&drinks.

 

Dinsdag 12 oktober 2021

Kom-je-bij-me eten? Lekker borrelen of eten met elkaar. Informeel, gezellig, bij iemand thuis. | OP UITNODIGING

Locatie: bij iemand thuis. Aanmelden kan via h.nobel@regenboogsteenwijkerland.nl
Tijdstip: 17:00 uur

Het idee is simpel. Jij vindt het leuk om een borrel, of etentje te organiseren voor andere LHBTIQ+ers in Steenwijkerland. Je gaat dus lekkere hapjes regelen of koken en ontvangt een aantal gasten bij je thuis. Het aantal gasten bepaal jezelf; 2-4-6-8…… Wat er op het menu staat ook. Je kunt ze vragen om hun eigen drankjes mee te nemen of een kleine bijdrage te betalen. Het enige wat je moet doen is dit: stuur een mail naar h.nobel@regenboogsteenwijkerland.nl met je plan en Herald maakt in onze besloten Facebookgroep een evenement aan. Mensen melden zich, maar jij bepaalt zelf wie je uitnodigt en wie niet. Het allerbelangrijkst is het bieden van een veilige plek waar we met elkaar lekker kunnen eten en ervaringen kunnen uitwisselen. Vind jij het leuk om anderen te ontvangen en ontmoeten en eventueel voor ze te ‘koken’? Meld je dan aan via de mail.

 

Woensdag 13 oktober 2021

Vesper in de Protestante kerk in Kuinre (avondviering)

Locatie: Henric de Cranestraat 41, 8374 KK Kuinre
Tijdstip: 19:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur)

Gericht op de community en kerkgemeenschap. Kuinre was, tot aan de tijd van de inpoldering van wat nu de
Noordoostpolder is een vissersdorp. Daarvan getuigen nog de drie boten die aan het plafond in de kerk hangen: een vissersboot, een handelsboot en een oorlogsboot. Het water kan soms verwoestend uithalen. Ook mensen kunnen dat gevoel hebben: dat ze dreigen te verdrinken in het leven. Daar willen we in deze vesper bij stilstaan. In de Bijbel vinden we dan ook heel veel teksten over het water. Ze laten zich heel goed verbinden met de menselijke ervaring van het dreigen kopje onder te gaan in het water. Dat je moet worstelen om het hoofd boven water te houden.

In de vesper staan we stil bij wat het met je doet als je niet jezelf mag zijn, de worstelingen, het gevoel te verdrinken. Liederen en lezingen gaan over dat gevoel om bijna te verdrinken, maar uiteindelijk boven te komen als de mooie mens die je bent.

Predikant Jolanda Molenaar is, samen met een groep vrijwilligers, verantwoordelijk voor de opzet en inhoud van deze viering. Zij heeft veel ervaring en preekt ook tijdens de Roze Vieringen in Amsterdam, georganiseerd door ChristenQueer, de beweging voor Christelijke LHBTIQ’s.

Na afloop van de dienst is er volop gelegenheid om met elkaar verder te praten. Meer over het ontstaan van deze viering lees je hier.

 

Donderdag 14 oktober 2021

Talkshow QUEER praatjes met speciale gast Haroon Ali in de Bibliotheek Kop van Overijssel Steenwijk

Tickets zijn verkrijgbaar via de website van de Bibliotheek Kop van Overijssel: Talkshow Queerpraatjes (bibliotheekkopvanoverijssel.nl)
Locatie: Meppelerweg 47A, 8331 CS Steenwijk
Tijdstip: 20:15 uur

De Bibliotheek Kop van Overijssel organiseert samen met Stichting Regenboog Steenwijkerland op donderdag 14 oktober een thema-avond, waarbij de verhalen van LHBTIQ+ers centraal staan. Journalist en schrijver Haroon Ali is een van de gastsprekers in de bibliotheek van Steenwijk. Tijdens de talkshowavond passeren inspirerende, ontroerende en ‘sterke’ verhalen over Queer in boeken en films de revue. Het zijn verhalen van de bibliotheek, van LHBTIQ+ers uit de gemeente Steenwijkerland en van de bekende Volkskrant-journalist en schrijver Haroon Ali. Meer over de Talkshow lees je hier

 

Vrijdag 15 oktober 2021

Regenboog Manifest Steenwijkerland | OP UITNODIGING

Gesprek met politieke partijen over 9 puntenplan ten aanzien van de verbetering van sociale acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+ers in Steenwijkerland.

In de Regenboogweek presenteren wij aan het college van burgemeester en wethouders en de verschillende fracties ons Regenboog Manifest Steenwijkerland 2022. In dit 9 puntenplan, geschreven in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2022, vragen wij o.a. aandacht voor voorlichting over diversiteit in het onderwijs, de sociale veiligheid van LHBTIQ+ers, acceptatie binnen de sportverenigingen en de voortrekkersrol die de Regenbooggemeente Steenwijkerland wil spelen. Ons 9 puntenplan is gebaseerd op het landelijke stembusakkoord dat het COC sluit met de politieke partijen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

 

Regenboog Chill-out sessie in De Buze

Samenwerking met jongerenwerk Sociaal Werk De Kop
Locatie: Oostwijkstraat 110, 8331 EG Steenwijk
Tijdstip: 19:00 uur

Op vrijdag vindt er in samenwerking met het jongerenwerk van Sociaal Werk De Kop een avond plaats in jongerencentrum de Buze. De inhoud van de avond wordt door de jongeren zelf bepaald. Ook wordt hier een onderzoek gelanceerd dat wij gaan uitvoeren onder de jongeren van Steenwijkerland over veiligheid op school, aandacht voor diversiteit en de mate waarin zij zelf vinden dat iedere jongere in Steenwijkerland gewoon zichzelf kan zijn.

 

Zaterdag 16 oktober 2021

Wij zijn te vinden van 10:00 uur tot 15:00 uur op de Markt in het centrum van Steenwijk. Daar gaan we graag het gesprek met je aan.

 

Zondag 17 oktober 2021

Feestelijke borrel bij De Heren van de Rechter

Locatie: Markt 72, 8331 HK Steenwijk
Tijdstip: 15:00 uur

De Regenboogweek eindigt op zondagmiddag met een borrel voor de community en iedereen die haar een warm hart toedraagt.