Voorleesdag

Paarse Vrijdag

Een Steenwijkerland
waarin iedereen zichzelf kan zijn

Vrijdag 10 december 2021 is het Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is een dag waarop leerlingen en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met LHBTIQ+’ers. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden.

Paarse Vrijdag ontstond naar het voorbeeld van Spirit Day in de Verenigde Staten, die eerder in 2010 voor het eerst plaatsvond als uiting tegen het pesten van LHBTIQ+-jongeren. De kleur paars en de in Noord-Amerika gebruikte naam Spirit Day zijn ontleend aan de paarse baan van de regenboogvlag, die spirit (karakter) symboliseert.

In het kader van deze dag hebben wij, Stichting Regenboog Steenwijkerland, twee digitale kinderboeken voorgelezen gelinkt aan het onderwerp. Aan de basisscholen in de gemeente Steenwijkerland is een oproep gedaan om de voorlees-filmpjes te bekijken in de klas samen met de leerlingen. Daarna gaan de leerlingen een verhaal of tekening maken wat te maken heeft met het onderwerp. De drie beste inzendingen winnen een leuke verrassing!

‘Koning en Koning’ voorgelezen door Maarten Molenkamp

Maarten Molenkamp leest het kinderboek ‘Koning en Koning’ voor. Het boek is geschreven en geïllustreerd door Linda de Haan en Stern Nijland.

Het verhaal

Er was eens een kroonprins die geen zin had om te trouwen. Maar dat kan natuurlijk niet. Als een kroonprins ooit koning wil worden, dan moet hij getrouwd zijn. Dus ging de oude koningin, die eindelijk wel eens met pensioen wilde, op zoek naar een geschikte partner voor haar zoon.

Meer informatie

Meer informatie over het boek is te vinden op de website https://www.koningenkoning.nl/

‘Twee pappa’s voor Tango’ voorgelezen door Stijn Flobbe

Stijn Flobbe leest het kinderboek ‘Twee pappa’s voor Tango’ voor. Het boek is geschreven en geïllustreerd door Edith Schreiber-Wicke & Carole Holland.

Het verhaal

Er zijn vrij veel verhalen over pinguïns omdat ze er grappig uitzien, net alsof ze een keurig pak aan hebben. Dit is een echt gebeurd verhaal over twee mannetjespinguïns die in de dierentuin van New York leven. Zij broeden een door zijn moeder verlaten ei uit en vormen een gelukkig gezin.

Boekenlijst

Ben je nieuwsgierig geworden naar nóg meer boeken gerelateerd aan diversiteit? Bekijk dan onderstaande links.

18 Kinderboeken voor het LHBT Gezin

De leukste kinderboeken tjokvol (gender- / lhbt-)diversiteit

Bibliotheek: lhbt-boeken

Door te luisteren naar wat speelt, wat nodig is en wat anders moet

Stichting Regenboog Steenwijkerland komt op voor de belangen en positie van LHBTIQ+ inwoners